Monday, July 17, 2017

Tuuu Dia...Pak Tam..

Sedap bagitau kawan, tak sedap bagi tau pak tam..


sebuku roti harga RM10

roti bakar inti kaya yg sedap

outlet di Medan Mara, ada nasi bukhara, mee rebus sotong


outlet di Bukit Bintang
dekat Wisma Nusantara, Lorong P. Ramlee

Restoran dekat Stadium Selayang belum pi lagi..
jom..minum petang..

Wednesday, July 12, 2017

Selamat Hari Raya

Selamat Hari Raya Aidil Fitri, khas untuk rakan2 bloggers & pembaca sekelian..maaf zahir & batin...

Hari raya tahun ni dipenuhi dengan acara lawatan ke hospital..hari Khamis sebelum raya, ayah masuk Hospital Selayang..Alhamdulillah, hari Sabtu, discharged. Dapatlah beraya di rumah, tak balik kampung, beraya di KL.


Hari Khamis, raya ke-lima, dah start kerja. Menjelang petang, badan panas, balik rumah terus tidur. Esok, hari Jumaat, dapat MC. Hari Sabtu, panas tak berkurang, pergi KPJ Tawakkal, buat ujian darah..suhu dah 40 darjah Celcius..rasa nak pengsan..

Dapat result, Ya Allah, positif denggi..jeng, jeng..kena tahan wad..huhu..


Entah berapa botol masuk air, berpuluh biji panadol ditelan, sehari 2, 3, kali telan panadol, makan pun tak lalu..blood platelet jatuh sampai 13, sib baik tak masuk ICU...penangan denggi..7 hari dalam wad, Alhamdulillah, dah beransur pulih, platelet semakin naik..sekarang berehat di rumah..

 view dari wad 816

ada masa nanti, saya pi beraya rumah kawan-kawan..Doakan saya sihat, tq..amiin..

Sunday, June 11, 2017

Puncak Denai Tiga Puteri

Assalamualaikum...salam Nuzul Al-Quran..kalamullah...

Dah masuk fasa kedua Ramadan 1438H, semoga kita sihat walafiat, terus istiqomah meningkatkan amal ibadah dibulan yg mulia ini..
-----------------------------------
Cerita lama. Masa tengah hangat, bersemangat, ber'hiking'..pada masa yang sama, gi site inspection, tengok tanah, dengan boss dan kawan pejabat. Tempatnya, di Hutan Simpan Komuniti Kota Damansara.

Pemandangan Lebuhraya Utara - Selatan dari Puncak Denai Tiga Puteri

Memang sangat mencabar, mental dan fizikal nak sampai ke puncak ni, hampir nak berputus asa, semakin hampir, pendakian menegak, 90 darjah..huh!

gambar2 dari facebook boss

Laluan hiking di hutan simpan Kota Damansara
   
Kami ikut 'Harmoni trail', kendian naik bukit untuk ke Unity Peak, hampir sesat sebab takde tanda arah laluan, suspens masa ni, sempat juga rasa pengalaman sesat dalam hutan, tengok sekeliling, semua sama je, akhirnya dapat juga cari jalan balik..Alhamdulillah..

Untuk maklumat lanjut, boleh rujuk website www.kotadamansaraforest.org

Selamat berhujung minggu..

Thursday, May 25, 2017

Sabah's Lost World : Maliau Basin

Assalamualaikum, semua...huh! lama juga tak update..sibuk bebenor sebulan dua ni...akan berlanjutan sampai hari raya...huhu...

Tapi takpe, nak up juga satu entri sebelum Ramadhan..kali ni kisah 'dunia yang hilang kat Sabah' Lost world? Ini bukan macam Lost World of Tambun, tempat bersukaria..ini tempat, yang kalau jalan sorang-sorang, highly likely, surely, LOST, lost in the jungle.. 

Teman takdelah pergi tempat ni..cuma tengok dalam buku. Buku yang sangat menarik, tajuknya Maliau Basin, Sabah's Lost World by Hans P. Hazebroek, Tengku Zainal Adlin and Waidi Sinun. Diterbitkan dalam tahun 2004.

"The Maliau Basin, Sabah's Lost World celebrates the many natural wonders in one of the most captivating and mysteriously beautiful protected areas in the world. The Basin has a spectacular crater-like form with a mountainous rim and includes magnificient rain forests, wild rivers, splendid waterfalls and a cool highland plateau"


Baru tahu ada tempat nama Maliau Basin di Sabah, lokasinya di bahagian selatan Sabah, bersempadan dengan Kalimantan. Nak sampai ke sini pun satu adventure, samada dengan sewa helikopter dari Kota Kinabalu atau dengan kenderaan pacuan 4-roda dari Tawau atau Keningau. Perjalanan mengambil masa 5 hingga 7 jam, melalui jalan tak berturap, jalan hutan..memang adventure, style camel trophy..

 
Maliau Basin Conservation Area (MBCA) ialah kawasan hutan tebal yang penuh keindahan alam semulajadi, dengan flora dan fauna yang unik..tempat untuk mereka yang berjiwa kembara yang kental.

"MBCA is an ideal destination for adventure jungle trekking, providing a unique wilderness experience. Wildlife observation, bird watching, nature photography, night walks and night drive along the access roads to spot nocturnal wildlife are some of the highlights. Swimming in Maliau's rivers and waterfalls is very enjoyable"

Selain dari tapak perkhemahan, ada tempat penginapan juga di MBCA..

 lokasi kem - Agathis Camp, Camel Trophy Camp, Rafflesia Camp

 Agathis Camp

 Camel Trophy Camp

Menarik tengok gambar-gambar di Maliau Basin Conservation Area.

 air terjun

flora - Kak PI, ada orkid hutan..cantikk

 fauna - stick insect, menyerupai dedaun

serangga menyerupai dahan pokok

Banyak lagi, dapatkan buku ini dipasaran. Ralit tengok gambar-gambar flora dan fauna dalam buku ni.

Untuk maklumat lanjut, boleh layari website www.maliaubasin.org. Pertanyaan mengenai trip ke sini, boleh hubungi Yayasan Sabah, Research & Development Division.
  
Till then, Salam Ramadan Al-Mubarak 

Monday, May 8, 2017

Laksa Melaka @ PCP

Assalamualaikum..salam hari Isnin...

Jom makan laksa Melaka...di Pratha Crispy Popiah, dekat Jaya Shopping Centre, Seksyen 14, Petaling Jaya.


Kemasan lantai - jubin Melaka

Laksa Melaka ni lain dari laksa nyonya. Tengok dalam menu, laksa nyonya pun ada juga. Order laksa Melaka, laksa nyonya dah pernah makan.

Order juga rojak buah yang sangat sedap ni..ada kruk krak..kepingan rangup..telan ailio masa naip ni, dahlah tengah puasa..sabaq je lahh..

 rojak buah yang sedap
 

 laksa Melaka guna mihun
sedap, kecik je mangkuknya

Sedap-sedap semua makanan, dengan air 'homemade' cincau, harga?? jumlah semua RM12.53..cincau & rojak - RM4.62 satu, laksa - RM3.29, laksa lg murah sebab sikit, tapi oklah, dengan tiga makanan, memang kenyang..

Silalah mencuba..

Tuesday, April 25, 2017

Rumah kecil

Assalamualaikum, semua..

Salam Isra' Mikraj...selamat kembali bekerja...

Tuesday blues, after long weekend..santai pagi..

setiap hari lalu lalang depan rumah ni, teringat masa kecik-kecik dulu, bila lukis gambar rumah, mesti lukis macam ni..
>
>
>
>


dua tingkap, pintu tengah-tengah..hehe...
rumah quarters, abadikan kenangan sebelum dirobohkan

minggu ni cuti panjang lagi, Alhamdulillah..

Thursday, April 20, 2017

Hokkaido lagi..

Assalamualaikum..
 
Dari Beijing ke Hokkaido..hihi..tapi bukanlah hok kat Jepun..yang ni makanan..dulu Hokkaido Cendol..now Hokkaido Baked Cheese Tart pulak..jumpa di di Suria, KLCC...on the way ke stesen LRT KLCC di Avenue K...



nampak tempting, coklat filling pun ada

Ada perisa durian juga..fusion, fusion..

Beli dua ketul...


sebiji harga RM4.80, yang durian RM5.30..

The verdict: not bad, tapi muak juga makan dua ketul..

OK bai..sangat busy sekarang ni, will BW later, luv..

Thursday, April 13, 2017

China: Beijing - Niu Jie lagi & zài jiàn!!

Assalamualaikum... 

Countdown in Beijing..pagi esok, hari Ahad, 12 Mac 2017, dah nak balik Malaysia, back to (normal) life, back to reality...

Sambung kisah shopping di Niu Jie. Kali ni tour di Lower Ground supermarket Muslim. Dah beli snek-snek produk Muslim, bergerak ke bahagian kiri, bahagian barangan basah, ada juga jual kuih-kuih. Suka pulak tengok kuih-kuih cina ni, macam-macam ada, ada kuih yang serupa macam di Malaysia..

 cekodok, popiah goreng, kacang goreng

 cekodok warna hijau tu nampak sedap
tapi banyak minyak

roti daging, murtabak, bihun goreng
lebih baik beli kat sini, lagi murah di sini dari foodcourt kat atas

   bahagian sayuran

 rumpai laut kot
bahagian daging kambing, pekerja tu tengah buat sate mentah

Dah habis tour supermarket, bergerak pulang ke hotel.  Jam baru pukul 3.20 petang.

 melintas ke seberang sana, ada juga kedai-kedai

 kedai di sebelah kiri, ramai juga orang beratur
beli roti daging, terserempak dengan satu couple Malaysia
yang laki tengah beratur, isteri & anak dalam stroller tunggu di tepi
  first time jumpa orang Malaysia di sini  

 menuju ke hentian bas

bangunan kedai

 bangunan di sebelah kanan, versi siang

Naik bas no. 48 ke hentian bas Caishikou Xi. Dah turun bas, kena patah balik ke belakang, melepasi jejantas, ada hentian bas untuk bas no. 109,  sambung naik bas no. 109 ke Dongsi. 
 
 suasana di Guanganmen Road

 suasana kawasan perumahan dan kedai-kedai

Dah naik bas, Alhamdulillah, dapat tempat duduk. Perjalanan jauh dan trafik jam dari Xidan ke Forbidden City. Konduktor bas pula, setiap kali bas berhenti, buat pengumuman, entah apa yang dicakap, yang faham cuma 'Gugong' je...takde penumpang yang naik, ada juga yang naik tapi turun balik..

Rupanya bas ni berhenti di Gugong, tak meneruskan perjalanan ke Dongsi. Tanya kat budak yg ada kain merah di lengan, 'Dongsi'. Dia bagi isyarat tak pergi, suruh naik bas belakang. Pandang belakang, ada satu lagi bas no. 109. Back to back.

Semua penumpang turun di Gugong, naik bas belakang. Alhamdulilah, dah tak jauh, dekat rupanya Dongsi dengan Forbidden City. Bas no. 58 yang kitaorang naik masa pergi Forbidden City tu pusing jauh juga, sebab tu terasa jauh. 

Dah sampai hotel, kemas-kemas barang, packing beg semua. Berehat sekejap, mandi-manda, bersiap-siap untuk solat. Selesai solat, bergerak keluar untuk check out. Jam baru pukul 7.30 malam.  

Receptionist terkejut kami nak check out sebab booking bilik sampai esok. Saja booking sampai esok sebab malas nak bergelandangan, nak rilek-rilek, mandi, solat, sebelum pergi airport.

Bila cakap flight pukul 5.50 pagi, dia suruh kami keluar hotel pukul 2.00 pagi..hii..takut juga sebab sebelum ni ada tanya receptionist yang lain tambang teksi ke airport, lepas tu tanya hotel boleh ke booking teksi (masa tu rasa malas nak naik Airport Express, mengenangkan bawa beg besar turun naik tangga kat stesen metro). Receptionist tu suruh tahan teksi sendiri di tepi jalan, dia cakap teksi banyak. Ishh, idok le teman, takut wehh naik sembarangan teksi, yang jenis tak faham english, lagi haru..satu lagi hal, tambang teksi ada surcharge after midnight..

Ni nak kejar Airport Express yang tamat pukul 10.30 malam dan nak refund kad Yikatong. Dah dapat deposit, bergerak keluar, bye-bye Elan Hotel, bye-bye Dongsi..

Kami cadang naik bas je ke stesen Chaoyangmen. Menyeberang jalan depan hotel, berjalan menuju ke hentian bas. Ada sekumpulan sedang menari di tepi tembok.

 kumpulan menari

 ke hentian bas, bersih jalan raya di China

Naik mana-mana bas yang lalu, turun di hentian bas yang kedua dari tempat naik. Di belakang hentian bas tu, ada entrance ke stesen Chaoyangmen. Alhamdulillah.

turun di hentian bas ni, menyeberang jalan di belakang
 entrance/exit G stesen Chaoyangmen

Naik Line 2 dari Chaoyangmen ke stesen Dongzhimen. Ingatkan boleh refund kad di sini, rupanya tak boleh, kena refund di airport. Disebabkan kad tak cukup duit, beli tiket Airport Express guna cash. Pukul 8.30 malam, bergerak ke airport.

 ke Airport Express

dalam airport express

Airport express akan pergi ke Terminal 3 dulu, kemudian ke Terminal 2. Flight Air Asia di Terminal 2. Perjalanan dari Terminal 3 ke Terminal 2 jauh juga. Dalam pukul 9, sampai di Terminal 2.  Refund kad Yikatong di kaunter tiket sebelum keluar, dapatlah CNY 31.00, stored value dalam kad cuma tinggal CNY 11.00 je.. 

Naik keatas,  ke ruang menunggu, penuh sesak, bingit dengan warga China. Tak nampak kaunter check-in, kat bahagian dalam kot. Tengok ada satu pintu masuk untuk penumpang saja. Ada security jaga. Lepak-lepak dulu kat luar.

 penuh dengan warganegara mainland, 
depa ni perangai macam apa je..tempat duduk orang lain pun nak conquer
nak baring tidur, bising tu memang biasalah kan

Alhamdulillah, dapat tempat duduk. Pedulikan mereka, kita buat hal sendiri. Buka bekalan, dah habis makan 'chicken stick' beli kat foodcourt Niu Jie, buka mi segera pula. Pi ambik air panas, makan mi pula..hihi..tengok ramai je yang makan mi segera. 


Mi segera China, sedapp..harus dicuba.

Yang best airport China ni, air minum panas, sejuk, sentiasa ada, free flow. Besar gedabak tongnya. Selepas imigresen, on the way ke boarding hall, pun ada juga, ini yang best. Kat KLIA2 bercinta nak jumpa 'free drinking water'..

Bila dah keluar nombor kaunter untuk check-in kat electronic notice board, kami pun bergerak masuk ke dalam. Wahh..bestnya, zon senyap, takde hiruk-pikuk di sini. Lega rasanya. Mungkin dah pukul 1 pagi, tak banyak flight. Ada dua tiga kaunter je buka, termasuklah kaunter Air Asia yang flight pukul 2.50 pagi.

  suasana lengang

Adalah penting masuk ke sini selepas tahu nombor check-in kaunter sebab di dalam ni takde papan kenyataan tu. Cari-cari juga, tak jumpa, pelik betul lah. Ada satu pasangan dari seberang, depa masuk awal ke sini, masa kami masuk depa dah ada dalam ni. Masa di kaunter airport express, depa ni pun ada juga, sama-sama refund kad Yikatong.

Dekat pukul 2.30 pagi, penumpang dah mula beratur depan check-in kaunter AA, termasuklah kami. Masa ni logo AA belum keluar lagi dekat kaunter.

Yang lelaki couple tadi, saya nampak dia berjalan ke sana ke mari, tengok kaunter-kaunter semua, pergi ke belakang, kemudian patah balik ke kaunter AA. Kemudian tanya kami, kaunter ni untuk flight mana. Kami pun cakap flight AA ke Kuala Lumpur. Dia tanya lagi macamana tahu kaunter ni untuk check-in flight AA. Kitaorang pun jawab, ada kat notice board kat luar sebelum masuk tadi. Lepas tu dia pun ikut beratur di belakang kami, dia transit di KL sebelum ke Jakarta.

Dah selesai pemeriksaan imigresen yang macam hazab, bergerak untuk cop passport pulak. Dari jauh, dah nampak notis kat atas kaunter imigresen, yang bertulis 'sila bagi passport dan departure form'. 

Aaah sudah, masa datang hari tu, pramugari takde pulak bagi departure form, cuma bagi arrival form je..berpatah balik sebab nampak banyak departure form kat tiang-tiang sebelum masuk tempat beratur. Couple Indonesia tadi heran tengok kami berpatah balik, tanya kat mereka, kena isi departure form ke..dia cakap ye, dah bagi awal-awal masa dalam flight masa datang dulu..ciss..

Takpe, bertenang, bertenang..tapi ketor juga nak isi..haha, sib baik senang je..Alhamdulillah, semua berjalan lancar..

boarding hall, kaki orang cina tengah baring, tidur

  terbang pulang

 Zai jian (goodbye) Beijing!! The end.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kos melepas kali ni, untuk sorang..campur visa, lebih kurang dua ribu juga..

Tiket flight, skybus & luggage: RM728.88
Hotel untuk 5 malam: RM315.00
Belanja : CNY1,200 (termasuk tiket akrobatik show) @ 0.647 = RM776.40
Lain-lain kos (teksi, makanan dari M'sia) = RM28.00

Jumlah : RM1,848.28

Thank you, xie xie, for reading. Till then, wassalam.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...