Monday, November 20, 2017

MITEC @ KL Metropolis

Pertama kali ke KL Metropolis...terus rasa "wow" bila tengok senibina Malaysia International Trade & Exhibition Centre (MITEC). The future is now.


  MITEC

Di selatan KL Metropolis pula, sedang dibina Arte Mon't Kiara, satu lagi senibina futuristik yang artistik..French Retro design..

 Arte Mon't Kiara
sumber: numestro

KL Metropolis ialah sebuah projek pembangunan komersil seluas 75.5 ekar di kawasan Dutamas, bersebelahan dengan kompleks mahkamah Kuala Lumpur. Dibangunkan oleh NAZA TTDI, KL Metropolis dirancang sebagai pusat 'International Trade and Exhibition District'.

Satu lagi projek yang menarik yang akan mengubah landskap kawasan Jalan Duta (Jalan Tuanku Abdul Halim)...yang hanya mampu tengok je..

Friday, November 17, 2017

Ayam Golek 5 Bintang

Assalamualaikum..

Kisah ayam golek lima bintang di Pantai Dalam...katanya yang pertama jual ayam golek di Lembah Klang..

Ini kali kedua singgah di sini. Kali pertama, tahun lepas. Dua-dua sebab ada kerja di kawasan ni. Singgah untuk sarapan merangkap makan tengahari.

pintu masuk ke restoran Naraseafood

jantung di luar

Tempat yang jual ayam golek di sebelah restoran ni..

 pondok menjual ayam golek

teruja tengok rumah papan ni..so cool..

ayam digolek...harga RM25 seekor..

masuk suratkhabar..tahun 2006. Pengasasnya Mek Kalsom

ayam golek berkhasiat resepi tradisional Kelantan

MM pun ada

untuk pesanan

 ayam golek dan pencicah style sos cili Thai
nyum-nyum...juicy, memang sedap..5 bintang...

Boleh dimakan begitu saja atau bersama nasi putih.. 
Sekian, check it out.. 

Sunday, October 29, 2017

Masjid Muhammadiah (Masjid Cina)

Assalamualaikum...

Sesi ziarah masjid lagi. Kali ni Masjid Muhammadiah di Taman Tasek Jaya, Ipoh. Masjid ni dikenali juga sebagai Masjid Cina.

 masjid berciri senibina cina



Jom masuk..suka pulak tengok masjid berwarna merah. Rasanya masjid-masjid di Xián dan Beijing pun takde yang warna merah macam ni. Warna merah dan budaya Cina berpisah tiada..

 ruang solat di luar

ruang solat utama
cantik..gabungan warna merah dan putih

 siling bercorak bunga

sejarah penubuhan

Masjid Muhammadiah telah dibina diatas sebidang tanah kurniaan Kerajan Negeri Perak diatas Lot 70406, Taman Tasek Jaya, Ipoh, berkeluasan 3776 meter persegi (40644.524 kaki persegi). 

Bagi menzahirkan imej sebuah Masjid Cina Muslim di Bandaraya Ipoh, masjid ini telah dibina dengan senibina Cina sepenuhnya. Atapnya diimport dari negara China, malah kerja-kerja pemasangan atap tersebut dipandu oleh seorang juruteknik dari negara Tanah Besar itu.

Tujuan utama penerapan seni bina tersebut adalah untuk menjelaskan kepada masyarakat berbilang kaum negara ini bahawa Islam tidak menghalang penyuburan budaya kaum selama mana budaya tersebut tidak bercanggah dengan Islam, sebagaimana juga Islam tidak menghalang pemantapan bahasa ibunda dan kebudayaan masing-masing.

Jom melawat kawasan masjid yang indah...


 pintu masuk macam pintu kota

  bonsai


 taman bunga

 tempat wuduk

 panda...mural dalam bilik air

 pintu

 comel jer


 menara azan

Habis sesi ziarah masjid, kita ke kawasan kedai yang mengadap jalan besar, nak makan mee rebus Ramli yang femes tu..

 Restoran Mee Rebus Ramli di Taman Tasek Jaya

 Mee rebus special, ada udang
Ingatkan udang dalam kuah, rupanya udang goreng bersalut tepung
macam tak berapa nak masuk dgn mee rebus  
kalau cili hijau lagi best

Harga semangkuk mee rebus biasa ialah RM5.10; udang goreng tu RM3.70
The verdict: terbaik, memang sedap kuahnya. Cili merah tu kalau ganti dengan cili hijau lagi best, rangup je..

Tamat sudah sesi lawatan ke Taman Tasek Jaya, kalau ke utara jangan lupa singgah di sini..   

Sunday, October 22, 2017

Restoran Bangi Dong

Assalamualaikum,

Cerita makan-makan di bulan Januari. 

Bila tengok scene makan-makan dalam kdrama Mad Dog, teringat scene yang sama, makan di restoran yang ada penyedut asap macam ni..


Ya, di Restoran Bangi Dong. Di Malaysia ya. Dapat tau restoran ni dalam blog Wanderlust DJ.

Di Seoul, pun ada tempat nama Bangi dong. Dong dalam bahasa Korea ialah 'daerah' atau lokaliti.

Restoran Bangi Dong ni di Bandar Baru Bangi. Berpusing-pusing juga nak mencari restoran ni. Bangi dah bertambah maju. Di Pusat Bandar, dah banyak bangunan komersil yang baru. Dengan penuh confidence, parking belah sini..rupanya restoran di seberang jalan sana, takpe dah dekat, boleh jalan kaki ke sana.

Restoran Bangi Dong

Ada seat di dalam dan di luar restoran

di dalam restoran je yang ada penyedut asap
ini baru real, macam kat Korea

Order combo set 2 yang ada daging, tteok, dumpling, nasi goreng garlic dan soft beancurd in hot soup. Sebagai tambahan order grilled makerel.

banchan (makanan tepi - side dishes) - kimchi mesti ada

teh korea

nasi goreng garlic, aneka sos dan daun2 salad

bahan-bahan untuk bakaran
pekerja buat demo cara-cara untuk grill
yang dalam bekas hitam tu tauhu in hot soup

grilled mackerel

overall, oklah semua makanan. Set combo 2 harganya RM60, campur lain-lain hidangan, jumlah semuanya lebih kurang RM80++.

Dah makan, jom balik. Tengok kat kawasan Bangi Sentral ni banyak betul kedai, butik jual tudung dan pakaian muslimah. Cuci mata di sini pula.



 Banyak pilihan

Bangi sekarang hot-spot untuk shopping dan makan-makan.

Thursday, October 12, 2017

Hitam Putih Kehidupan : Grit & Grace

Assalamualaikum...

Jom lawat galeri lukisan, tenang-tenangkan minda, melihat Malaysia dari perspektif dan hasil karya seorang jurufoto di dalam seni hitam putih (monochrome).

Galeri di bangunan klasik ni
lokasi di Leboh Pasar Besar dan Jalan Hang Kasturi

Pameran fotografi oleh SC Shekar, masuk percuma. Pameran fotografi ini adalah inisiatif yang disokong oleh Khazanah Nasional Berhad bagi meraikan perjalanan dan kemajuan Malaysia sebagai sebuah negara.

 Grit & Grace : The Grandeur of Monochrome Malaysia


Pameran Grit (Kecekalan) & Grace (keanggunan) diungkap dengan penuh puitis di dalam puisi ini

oleh Liew Suet Fun

 Biodata SC Shekar - the photojournalist

 salah satu buku oleh SC Shekar

jom lihat pameran

 hitam, puth, kelabu


sesi dengan murid-murid Sekolah Kebangsaan Cyberjaya

 kebanyakan foto (aerial view) landskap dan mukabumi dan foto candid
ragam manusia di dalam kehidupan

 anak-anak dari suku Jahai di Hutan Belum, Perak



ya, abadikan momen-momen kehidupan.
Pameran berlangsung selama sebulan dari 16 September hingga 16 Oktober. 
Masih ada masa lagi..check it out..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...